If falling star targets both my opponent’s karthus and honest broker, does honest broker deathknell go off twice?

verified
FAQ #12630·asked by holytoilet.·September 18, 2026·Rules v1.5
Answer

Yes — you (as the caster) kill them, but your opponent controls both units, so Karthus's passive doubles Honest Broker's Deathknell and your opponent gets two Gold gear tokens (each entering exhausted).

Falling Star deals its damage in one resolution, so Karthus and Honest Broker die simultaneously in the same cleanup. Karthus's "Your [Deathknell] effects trigger an additional time" is a passive, not a triggered ability, so it's still active at the moment Honest Broker's Deathknell trigger is created — it doesn't matter that Karthus is dying in that same event. Both are controlled by the same player, so it counts as one of "your" Deathknell effects (FAQ #12621; ).

The trap is ownership of the doubling: if the two units belonged to different players, the Karthus player's passive would apply only to their own Deathknell effects, and only the Karthus controller's units would get the extra trigger.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-07-16 > Section 700: Additional Rules > Rule 758

Core Rules 2026-07-16 > Section 800: Keywords > Rule 808

Related Cards

Does this answer look correct?

0
Comments (1)
Fenny·September 18, 2026

Test comment

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.