sandswapt tomb if I use rampage targeting a friendly unit in sandswapt tomb. The 1 power is free?

verified
FAQ #12663·asked by Yuri·September 22, 2026
Answer

Yes — the additional power cost is free, and you still get the +2 bonus.

Sandswept Tomb discounts any spell that chooses one or more friendly units there by [A], and because you're targeting a friendly unit at the Tomb, Rampage qualifies. That discount eats the optional power additional cost entirely (you still have to declare you're paying it — an optional additional cost counts as "paid" once you make that choice, even if it gets reduced to 0). The 3 Energy is not discounted, so you pay that normally, and the chosen friendly unit still gets +2 [S] this turn (FAQ #11846; ).

Same logic applies to any other optional power additional cost on a spell choosing a friendly unit there.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-07-16 > Section 300: Playing the Game > Rule 355.9

Core Rules 2026-07-16 > Section 300: Playing the Game > Rule 357

Core Rules 2026-07-16 > Section 400: Section 400 > Rule 433

Related Cards

Does this answer look correct?

1
Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.