Does Hextech Ray allow you to redistribute any excess damage to remaining units on a battlefield?

verified
FAQ #13161·asked by discorednon·November 1, 2026·Rules v1.5
Answer

No — Hextech Ray has one target and deals all 3 to it; there's no split and no carry-over. It reads "Deal 3 to a unit at a battlefield," so it targets a single unit and that unit gets the full 3 even if it only has 1 or 2 Might. Excess damage above lethal just sits marked on that unit until it's killed in the next cleanup ().

The "lethal in full before moving on" restriction you're thinking of () only governs combat damage assignment — it isn't a license to redirect spell damage either way. Spells that do split damage (e.g. Alpha Strike, Scorched Earth) say so explicitly and choose their targets at finalization; Hextech Ray never does.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 700: Additional Rules > Rule 715

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 418.6

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 467

Related Cards

Does this answer look correct?

0
Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.