0
Accuracy Streak
+0 settle bonus · best 0
Activity · 0 days
Best 0
Recent Activity
In a showdown, if Player A passes Focus, then Player B activates a rune's Add ability and passes Focus, does the showdown immediately close, or does Player A receive Focus again? Does activating an Add ability reset the consecutive-pass condition?
Relevant rulings:
Rule What it establishes
164.2.a Exhausting a basic rune for Energy is an activated Reaction ability.
430.2.a An Add ability doesn't pass Focus or Priority.
347.2.a The showdown ends when all players pass Focus in sequence.
348 The showdown closes when everyone passes without playing a card or activating an ability.
347.2a makes it sounds like the showdown ends because there were 2 passes in a row.
348 makes it sounds like the showdown continues because someone activated an ability
Has there been an answer to this one on an official channel?November 4, 2026Rule 401.2 explicitly says Add abilities resolve immediately upon finalization, and Rule 377.3 says activated abilities use the Chain. So why do you say rune abilities never enter the Chain?
More importantly, which specific rule establishes that the phrase "activating an ability" in Rule 348 excludes activated Add abilities? Rule 430.2.a says they don't pass Focus, but says nothing about preserving the consecutive-pass sequence.November 4, 2026