Enemy plays Astral Heron from hand to battlefield. Does the next card played by him get discounted?

unverified
FAQ #13162·asked by PUKOL·November 2, 2026·Rules v1.5
Answer

Yes — assuming Astral Heron is the first card your opponent plays that turn and it resolves directly to a battlefield, it sees its own play and triggers, so their next card that turn costs [2][A][A] less.

The "if I'm at a battlefield" clause is checked when the trigger condition is met, which is when their first card of the turn finishes resolving — Heron is already sitting at the battlefield at that point, so it qualifies (FAQ #13157). Order of play matters though: they must let the Heron trigger resolve before playing the discounted card, and the discount expires at end of turn if unused ().

Two ways it fails: if they play a card before Heron that turn, the "first card" window has already passed and nothing triggers (FAQ #12289); and if they play Heron to their Base instead of a battlefield, the battlefield check fails and it never triggers retroactively if they move it later.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 420.4

Core Rules 2026-10-09 > Section 800: Keywords > Rule 811.1

Core Rules 2026-10-09 > Section 300: Playing the Game > Rule 357

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.