Can Janna, Savior be played from hand to battlefield where there is an ally unit and an enemy unit? The opponent moved their unit to my battlefield where I have a unit.

unverified
FAQ #13163·asked by PUKOL·November 2, 2026·Rules v1.5
Answer

Yes — you can play Janna, Savior from hand straight into that battlefield. Reaction gives you the timing (any time, including a Closed State), and the location is legal because it's a battlefield you control: the opponent moving in only makes it Contested, and control can't change while the Combat/Showdown is ongoing (). The "can't play to a contested battlefield" limit only bites the attacker, who never controls the field they're attacking.

So her enter trigger resolves in your favour: heal your units there, then move up to one enemy unit from there to its base (the "up to" is optional, so you can decline). That strips the combat of attackers, so it resolves without a Combat Damage step and you take nothing.

One critical timing note: the trigger goes onto the Chain after she finalizes, so the opponent gets priority to respond before the attacker is moved (they could, for example, Ambush another unit in). And this only works while that battlefield is still yours — if they've already conquered it, she'd have to be played to your Base instead.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 100: Game Concepts > Rule 144

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 450

Core Rules 2026-10-09 > Section 800: Keywords > Rule 811.1

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.