Does Battlefield Armorer prevent gear deathknell abilities from triggering?

unverified
FAQ #13172·asked by Xaieon·November 2, 2026·Rules v1.5
Answer

No — Battlefield Armorer doesn't stop a gear's Deathknell from triggering. The gear still gets Killed and sent to the trash, which is exactly the condition Deathknell checks (), so the trigger goes on the chain as a Pending Item before the card moves. Armorer's return-to-hand is a separate zone change that happens after the death, not a replacement of it — that's the difference from something like Zhonya's Hourglass, where the kill itself is replaced and the trigger is removed from the chain ().

Both abilities trigger off the same death event and you control both, so you choose the order they go on the chain (); either way the Deathknell resolves, because it remembers the gear's info from before it left the battlefield ().

Only real limit: Armorer needs the gear to be at a battlefield and friendly to you, plus the [1] — a gear that dies at your Base won't trigger it, but it still gets its Deathknell.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 800: Keywords > Rule 808

Core Rules 2026-10-09 > Section 100: Game Concepts > Rule 151

Core Rules 2026-10-09 > Section 100: Game Concepts > Rule 149

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.