If I play Tomb-Raider Barbara and then cast Defy in response to a spell, leaving me with 6 runes, does Barbara still kill a gear?

unverified
FAQ #13195·asked by Wickedmint·November 3, 2026·Rules v1.5
Answer

Yes — Barbara still kills the gear. Her “if you control 7 or more runes” is part of the trigger condition, checked when the ability triggers, not when it resolves (). Once it has triggered with 7+ runes, paying Defy’s power by recycling a rune and dropping to 6 afterward doesn’t switch the ability off; it resolves and kills (or disempowers) the gear chosen when it was finalized.

This is different from a resolution-time check like Siphoning Strike’s rune count.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 100: Game Concepts > Rule 164

Core Rules 2026-10-09 > Section 300: Playing the Game > Rule 359.3

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 478.4

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.