Does Firebrand Raider's text "units don't ready during the Awakening Phase" affect everyone?

unverified
FAQ #13219·asked by MalcolmSol0·November 5, 2026·Rules v1.5
Answer

Yes — it's global. Firebrand Raider's last line is unqualified ("Units don't ready during the Awaken Phase"), with no "friendly", "enemy", or "here" restriction, so while it's in play nobody's units ready in the Awakening Phase — not your opponent's and not yours, including Firebrand Raider itself.

Two things it doesn't do: it only blocks the Awaken Phase readying action (), so spells and abilities that ready a unit still work normally; and "Other units enter ready" is unaffected, since units entering ready never get un-exhausted (FAQ #12981).

It's also a static restriction rather than a readying ability, so things like Mageseeker Warden don't interact with it at all.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 416

Core Rules 2026-10-09 > Section 100: Game Concepts > Rule 145

Core Rules 2026-10-09 > Section 700: Additional Rules > Rule 764

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.