Can Kharox be empowered mid-showdown and play the stolen unit during showdown?

unverified
FAQ #13220·asked by Dungo·November 6, 2026·Rules v1.5
Answer

Partly — Kharox can't empower itself mid-showdown, but if something else empowers it there, the trigger and the stolen-unit play do resolve during the showdown.

Empower is an activated ability with no [Action]/[Reaction] tag, so it's locked to your Main Phase in a Neutral Open state — never during a showdown (Rules 827.1, 145.2). If Kharox gets empowered by an outside effect while a showdown is ongoing (a card that empowers it, a triggered ability, etc.), the "When I become [Empowered]" ability is triggered, not activated, so it goes on the chain mid-showdown fine (), and the reflexive "choose a unit in their trash and play it" is a Limited Play done as the ability resolves — it doesn't need Action/Reaction timing ().

One placement limit: the unit enters at your Base or a battlefield you control, so it can't be dropped into a contested battlefield to join the fight already in progress ().

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.