If I have a creature equipped with Skyfall of Areion and Last Rites, do the effects trigger twice? Since Last Rites grants a Conquer AND a Hold ability, when I conquer do I trigger both, and when I hold do I also trigger both?
No — Last Rites is one triggered ability, not two, so it triggers once on a conquer and once on a hold.
"When I conquer or hold" is a single ability with a compound condition (Rule 383.1) — it doesn't split into a conquer trigger and a hold trigger. Skyfall of Areion's "My hold effects are also conquer effects, and vice versa" is a passive that reclassifies which category the ability belongs to; it never duplicates the ability. That matches FAQ #12659, where the same combination only fired once.
Both effect-text boxes do get appended to the equipped unit (Rule 136.2.c), so the unit legitimately has the Last Rites trigger and the Skyfall passive sitting side by side — they just don't multiply each other. What the reclassification does change is how it interacts with other cards: since Last Rites' ability now counts as both a conquer and a hold effect, a "your conquer effects trigger an additional time" or "your hold effects trigger an additional time" source will double it — but one such source gives one extra trigger, not two (and note it still fires only when the actual conquer or hold happens, not both for one event).
References
Suggested answer — derived from the references below
Rules
Related FAQs
Related Cards
Does this answer look correct?
Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →
No comments yet.
Log in to comment.
No pending proposals.
Log in to propose edits.