If a Cloth Armor is attached to a Brutalizer and that Brutalizer gets attached to a unit, does the unit get the shield 2 from the Cloth Armor?

unverified
FAQ #13192·asked by BakaLorehat·November 3, 2026·Rules v1.5
Answer

No — you can't build that stack at all, and even hypothetically the unit wouldn't get the Shield 2.

Equip and Quick-Draw both attach a gear to a unit you control (), so there is no legal way to put Cloth Armor onto Brutalizer — another piece of gear can't be the target of an Equip ability, and no effect in the game attaches equipment to equipment.

For the hypothetical anyway: an attached card appends its Effect Text to the Top-Most card it is attached to (), so Cloth Armor's Shield 2 would be appended to Brutalizer's rules text, not to whatever Brutalizer later attaches to. The host unit would only pick up Brutalizer's own effect text — +2 [M] if it was attached to that unit this turn.

In normal play you just attach both to the unit: the unit has Shield 2 while defending, plus Brutalizer's +2 [M], and they stack fine.

References

Suggested answer — derived from the references below

Rules

Core Rules 2026-10-09 > Section 800: Keywords > Rule 814

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 418.6

Core Rules 2026-10-09 > Section 400: Section 400 > Rule 467.2

Related Cards

Does this answer look correct?

0

Sign in as an arbiter with more than 50 reputation to verify answers. Learn more →

Comments (0)

No comments yet.

Log in to comment.

Open Proposals (0)

No pending proposals.

Log in to propose edits.